SOPTÍKŮV PIKANTNÍ HERMELÍN:

Nakládaný hermelín je vyhledávanou pochoutkou hospodských povalečů. Ale nejen oni si ho rádi dají, nemáme pravdu? Jo, a nezapomeňte si k lahůdce otevřít dobře vychlazenou dvanáctku! Pro milovníky sýrů je tahle krmě POVINNOST!

 Hermelín s provensálským kořením

 http://mujweb.cz/www/webadelka/chalupa.htm#Nakládaný hermelín  - Recepty na chalupu.

3-4 hermelíny, provensálské koření, grilovací ostré koření, bobkový list, feferonku, olej.
Hermelíny podélně rozkrojíme, nedokrojíme. Uprostřed i na povrchu posypeme provensálským i grilovacím kořením, naskládáme do zavařovací láhve, přidáme bobkový list, feferonku a zalijeme olejem. Láhev zavíčkujeme a necháme na teplém místě uležet asi 3-4 dny. Podáváme s pečivem.

 Král smažený i nakládaný

Nakládaný hermelín má i svoji decentnější, chuťově mnohostrannější podobu, která je dokonce starší než ona hospodsky řízná. Hermelíny podélně rozpůlte, poklaďte plátky česneku (jeden stroužek na jednu půlku hermelínu) a posypte směsí koření připravenou tak, že v hmoždíři utlučete lžičku rozmarýnu, lžičku tymiánu, 15 kuliček jalovce a přidáte na špičku nože pepře a stejně tolik sladké papriky. Naskládejte do sklenice (vždy vnější plochou na řeznou plochu, nikoliv do původního tvaru), zalijte kvalitním olejem a přidejte dvě feferonky a dva bobkové listy. Po uležení v chladu, k němuž postačí 48 hodin, krájejte na trojúhelníčky a podávejte jako jednohubky. (Šedý věk socialistického potravinářství měl tu výjimečně jednu výhodu - norma ukládala hermelínu průměr, díky němuž se téměř přesně vešel do půllitrové zavařovací sklenice a spotřeba oleje byla minimální. Dnes už tato jednoduchá pravda neplatí).

http://www.recepty.cz

5 ks Hermelínu, 5 stroužků česneku, 15 kuliček jalovce, 1 lžička Tymiánu, 1 lžička Rozmarýnu, špetka sladké papriky, pepř, bobkový list, několik feferonek, olej.
Hermelín nakrájíme na menší kousky. Do větší misky vrstvíme sýr a každou vrstvu posypeme kořením a prolijeme olejem. Naložený necháme v chladu odležet nejméně týden. Je možno také nakládat hermelín podélně rozkrojený a uvnitř pomazaný česnekem.

Hermelín plněný lučinou

Lahodnou kombinací plísňového sýra se sýrem čerstvým je hermelín plněný lučinou se zeleným pepřem. Tentokrát ovšem budete výjimečně potřebovat hermelín nepříliš zralý. Z jedné strany na něm opatrně odkrojte vršek tak, aby zůstal vcelku a posloužil jako víčko. Vnitřek sýra vydlabejte lžičkou. Balíček lučiny osolte a vmíchejte do ní lžičku rozdrcených kuliček nakládaného zeleného pepře. Ochucenou lučinou naplňte hermelín, přiklopte odkrojeným vrškem, zabalte zpět do staniolu, nechte v chladničce ztuhnout a krájejte na trojúhelníčky. A co s vydlabaným vnitřkem? Přidejte k němu do misky špetku soli, lžíci zakysané smetany a půl lžičky kari koření, rozmělněte důkladně vidličkou a mažte na plátky veky. Výčet možností, jak hermelín využít, by mohl ještě dlouho pokračovat.

 

Hermelín plněný Nivou

3 ks sýra hermelín, 100 g sýra niva, 2 lžíce bílého jogurtu, petrželka, 200 g hroznů
Nivu nastrouháme na jemné nudličky, rozmícháme s jogurtem, drobně posekanou petrželkou a opepříme. Kolečka hermelínu vodorovně rozřízneme na dvě poloviny a po naplnění připravenou směsí je zase přiklopíme k sobě. Podáváme s několika bobulkami hroznového vína na talířku. Dejte pozor při výběru hermelínu - nesmí být tvrdý a suchý, ale vláčný a vyzrálý s čistě bílou plísní beze skvrn.

Radbenova vychytávka

Hermelín se podélně rozkrojí, obě půlky se vydlabou a vydlabaná hmota se smíchá s rozmačkaným česnekem, pálivou paprikou, bílým a zeleným pepřem (vše podle chuti), a utře se to do jemného těstíčka. To se pak nacpe zpátky do hermelínu. Obě půlky se přiloží opět k sobě a mezi ně se dá silnější kolečko cibule. Vše se nechá uležet klasickým způsobem ve slunečnicovém oleji 3 - 4 dny a pak se to sežere.

 Nakládaný hermelín

Nejprve si zvolíme počet osob a naplánujeme dobu, po kterou budeme hermelín konzumovat. Například pro čtyřčlennou rodinu budeme potřebovat:

  • 5 litrovou láhev od okurek;
  • 15 malých sedlčanských hermelínů bez příchuti  („Pepu“ co chodí na rande s Nivou sníme zvlášť);
  • 2 větší cibule; 2 česneky;
  • dále sladkou červenou papriku z pytlíku, nakládané feferonky, černý pepř celý, nové koření celé, bobkový list;
  • rostlinný olej (necelé dva litry);
  • párátka a nůž.

Nejprve oloupeme cibuli a nakrájíme na kolečka. Česnek rovněž oloupeme, polovinu stroužků nakrájíme též na kolečka, druhou polovinu necháme vcelku. Hermelíny rozbalíme a rozkrojíme je napříč na polovinu.

Obě poloviny jemně posypeme červenou sladkou paprikou. Na jednu půlku dáme pár koleček cibule a tak tři plátky česneku. Můžeme přidat i pepř. Poté druhou polovinu hermelínu překlopíme přes první a propíchneme jej na třech místech párátky. Takto připravené hermelíny pravidelně rovnáme do lahve, vždy tři v jedné řadě. Hermelíny v lahvi prokládáme občas cibulí, stroužky česneku, bobkovým listem, pepřem, novým kořením, feferonkami a průběžně proléváme olejem. Nakonec vše zalijeme až po vrch lahve olejem.Koření dáváme dle chuti a citu, aby výsledek nejen dobře chutnal, ale i hezky v lahvi vypadal.

Hermelín necháme zrát při běžné pokojové teplotě. Doba zrání je podle chuti, dá se poznat podle cibule - měla by být měkká. Ochutnávat se dá již po týdnu. Pokud jej chceme méně uzrálý, stačí nechat jej naložený 14 dní, pokud více, tak alespoň tři týdny.

Nakládaný hermelín podle Ivanky

Energetická hodnota: cca 3152 kJ (754 kcal)

Ingredience pro přípravu 4 porcí:

4 Hermelíny | 1 cibuli | 4 bobkové listy | 1 špetka chilli | 1 špetka sušeného granulovaného česneku | 1 špetka sušené bazalky | 1/2 l oleje | 1 špetka mletého bílého pepře | 4 feferonky

Příloha:

Čerstvý chléb a pivo.

Příprava:

Hermelíny rozřízneme a na každou půlku dáme špetku sušené bazalky, mletého bílého pepře, chilli a sušeného granulovaného česneku.

Sýry opět přiklopíme na sebe a dáme do mísy. K nim přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, celé feferonky a vše přelijeme polovinou litru oleje.

Necháme asi pět dní v chladu uležet.

Náš tip:

Vůbec neplatí, že čím déle uležet, tím lépe. Když se to s délkou nakládání přežene, tak hermelín zhořkne.

Nakládaný hermelín - Recept mistra Pijacka

 Naprosto božský pokrm !!! Když si ho dáte v hospodě poprvé, zapomenete na to, že existuji nějací utopenci, zavináči, topinky... Pokud chcete ten nej ..., dodržte postup a poměr koření.

Ve vlastním zájmu nic neměňte !!!

Ingredience:

Hermelín - standardní balení,česnek - množství dle chuti,cibule – menší, černý pepř celý - 10 zrnek,nové koření celé - 5 zrnek,bobkový list,malá feferonka,olivový olej

 Postup přípravy :

Dobře zralý, nejlépe skoro tekoucí hermelín nakrájíme na trojúhelníčky a vložíme do sklenice. Prokládáme je tenkými plátky nakrájeného česneku (ne moc), na kousky nakrájenou cibulí, dále přidáme celý černý pepř, celé nové kořeni, bobkový list a malinkou feferonku. To cele zalijeme olivovým olejem (může být i rostlinný), uzavřeme a necháme alespoň 5 dni odležet tak, aby Hermelín ještě více zvláčněl a natáhnul chuť česneku.

pozor na konečnou fázi

Podává se s pečivem a dobrým pivem. Pro milovníky sýrů je tahle krmě POVINNOST !

Zajímavá modifikace pro milovníky pikantních pochoutek:

Použijeme místo standardního Hermelínu Hermelín se zeleným pepřem (nemá modrou, ale zelenou krabičku), vynecháme česnek s feferonkou a při vkládáni sýra do sklenice občas prosypte jednotlivé vrstvy trochou mleté sladké papriky a trochou providensánského kořeni.

Po snědení sýra doporučuji do zbylého oleje (ten samozřejmě nekonzumujeme) dělat další a další várky. Takovouto novou lahůdkou se nikdy, nikdy nepřejíme.

 Nakládaný hermelín s bazalkou a ořechy

Suroviny:
Větší láhev s víčkem od okurek, hermelíny (doporučuje se dělat alespoň 8 kusů, neboť rychle mizí :-), ideální velikost - reklamní "Pepa", čerstvá bazalka (prodává se v květináči u Meinla nebo v Delvitě),barevný pepř, feferonky (nakládané), feferonky sušené (dají se sehnat v orientálních prodejnách, např. Pákistánská prodejna Lipanská ul.,Praha 3), rostlinný olej,koření sladká paprika (+ sítko), vlašské ořechy, hlavička česneku, koření bazalka, 2 cibule.

Hermelíny pokrájíme na půlky, každé na dvě kolečka. Dovnitř namačkáme kusy vlašských ořechů, plátky česneku a čerstvé omyté listy bazalky.Sýry na sebe položíme. Pokud drží špatně u sebe, doporučuji fígl "zašroubování" - sejra vám bude držet za ořechy trochu u sebe.
Nyní nastane nejhorší úkon - sýry obalíte ze všech stran v červené paprice. Naskládáte na sebe těsně do láhve, proložíte zbytkem plátků česneku, zbytkem bazalky, přisypete i koření bazalka, a pokrájenou cibulí na proužky. Proložíte též sterilizovanými feferony a malými sušenými feferony, přisypete zrnka pepře.Co nejvíc to uplácnete do sklenice a zaliteje kvalitním rostlinným olejem. Dobře utěsněte a dejte na chladné místo uležet. Ideální jsou tak za 4 až 5 dnů, možno jíst skoro měsíc (při uskladnění v ledničce).
Doporučuje se bezprostředně po požití tohoto lahodného pokrmu raději nechodit do společnosti, nebo alespoň pánům nedýchat na dámy...:-) bohužel to nepřefiltruje ani čištění zubů a žvýkačka Orbit.

Nakládaný hermelín

Než se pustíte do nakládání hermelínu, proveďte některá bezpečnostní opatření proti chemickému útoku. Pořiďte si plynovou masku. Použijte pouze nádoby, která jistotně odolá i soustředěnému působení koncentrované kyseliny sírové (průhlednou, ať vidíte, kdy už to bouchne!!!). Evakuujte Vaší obec... Můžete začít ;-)

Suroviny:

  • 4 hermelíny (když seženete takové tu se zeleným pepřem, bude to ještě větší bomba ;-)
  • hlavička nebo dvě česneku
  • 2-3 celé sušené nebo čerstvé feferonky
  • 2 bobkové listy
  • 8 kuliček pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • kávová lžička mleté červené papriky
  • 3 špetky mletého pepře
  • jedna větší cibule
  • špetička muškátového oříšku , olej (slunečnicový) na zalití

Hermelíny rozkrojte podélně jako hamburger a ještě na polovinu, aby se Vám lépe skládal do sklenice. Česnek oloupejte a prolisujte. Smíchejte jej s mletým pepřem, paprikou a muškátovým oříškem. Vzniklou směsí slepujte půlky hermelínu, když Vám zbude, nevadí. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Do sklenice skládejte střídavě hermelín a cibuli, občas přihoďte feferonku, pepř, nové koření a bobkový list.
      A samozřejmě i zbytek česnekové směsi. Nakonec vše zalijte olejem a dobře zavřete. A modlete se. Hermelín se má nechat zrát při pokojové teplotě 4-5 dní. Dobře na něm uvidíte, jak lehce nabývá a jak se občas tvoří malé bublinky. Včas jej musíte přemístit do lednice, jinak se Vám rozteče a budete mít... skutečnou chemickou zbraň ;-) Ale v lednici vydrží

Nakládaný hermelín


5 hermelínů, česneková pasta, provensálské koření, 1 velká cibule, 5 oliv, olej, sladká paprika

Hermelíny podélně rozkrojíme. Jednu polovinu posypeme provensálským kořením, druhou natřeme česnekovou pastou. Na to položíme kolečko cibule a polovinu olivy. Přiklopíme druhou půlkou hermelínu a naskládáme do sklenice. Lehce zaprášíme paprikou. Zalijeme olejem a necháme v ledničce uležet několik dní.

Nakládané hermelíny s olivami

Ingredience

2 Hermelíny

1 cibule

5 oliv, 1 paprika, 300 ml oleje, 2 feferonky,4 kuličky nového koření

4 kuličky pepře

1 lžička provensálského koření

2 stroužky česneku

špetka soli

 

Postup

Hermelíny podélně rozkrojíme na poloviny a jejich vnitřní část pomažeme rozetřeným česnekem. Olej ve skleničce smícháme s nadrceným pepřem a novým kořením, přidáme sůl, feferonky a provensálské koření. Z papriky odkrojíme 4 cca centimetrové kroužky, z cibule taktéž. Olivy pokrájíme na plátky.

Do vhodné nádoby střídavě vrstvíme: Papriku, cibuli, olivy, půlku hermelínu (pomazanou stranou navrch) a proléváme olejovou zálivkou. Poslední hermelín položíme obráceně a dolijeme olejem tak, aby nic nekoukalo. Uložíme na týden do lednice.

 Nakládaný hermelín chilli. 5l.

Mám skvělý recept na nakládaný hermelín (tvrdí to všichni co ochutnali). Nejdřív si udělám směs z rozmačkaného česneku a chilli koření(dávám ho přiměřeně, aby směs byla světle červená, (na pět sroužků asi jednu kávovou lžičku) touto směsí potřu půlku podélně rozříznutého hermelínu a přiklopím druhou půlkou (počítejte asi jeden stroužek česneku na jeden Sedlčanský hermelín).

Namazané a slepené hermelíny skládám do 5 litrové lahve od okurek, na dno se vejdou 3 již zníněné Sedlčanské hermelíny (jsou menší), do děr co vzniknou vedle hermelínů dávám nakládané chilli papriky (vzhledem k velikosti jsou lepší kulaté), a pokračuju druhým patrem a to tím způsobem, že přes místa kde jsou papriky položím hermelín (jakoby napříč), do sklenice se vejde pět pater po třech hermelínech a šesté patro je jen "dvouhermelínové", jednotlivá patra prokládám bobkovým listem.

Na pánvi rozehřeju asi 1 dcl oleje a přidám koření - bobkový list, tymián, celý pepř, a nové koření. Nechám to trochu prohřát, ale nesmí se začít smažit. Až olej schladne naleju ho na hermelíny a lahev doleju čistým olejem, aby hermelíny byly ponořené. Uložím do ledničky a nechám tak týden uležet.

A na závěr jedna dobrá rada: když hermelíny sníme schovám olej na příště a další várka je o to lepší. Omlouvám se za trochu chaotický popis. Přeju všem dobrou chuť.

NAKLÁDANÝ HERMELÍN S OŘECHY

Stejně jako patří ke klasickým pochoutkám utopenec, jehož přípravu jsme si zrekapitulovali v minulém díle našeho receptového seriálu, dostává se v posledních letech ke slovu nakládaný hermelín. Dá se pořídit v mnoha variacích - a jednu z nich jsme vyzkoušeli i my.
Hermelín, jinak král sýrů, je opravdu výborným doplňkem k pivu. Dobré je ho při přípravě dochutit nějakou specialitou, my jsme tentokrát použili ořechy. A recept skutečně stojí za to.

Připravte si:
2 celé hermelíny,2 střední cibule,1 česnek,1 čerstvou papriku,100 gramů sterilované papriky
5 vyloupaných vlašských ořechů,pepř,olej


Hermelíny nakrájíme podélně a pak ještě na polovinu. Z připravených 2 kusů získáme osminky, které po obou stranách potřeme pastou z rozmačkaného česneku. Do sklenice postupně klademe vrstvy z krájené cibule a sterilovaných i čerstvých paprik, do nichž usadíme dvě půlky hermelínu.

Sýr posypeme nastrouhanými vlašskými ořechy a kuličkami pepře. Tak postupně zaplníme celou sklenici. Můžeme postupně zalévat lákem z paprik a poprášit mletým pepřem.

Když máme sklenici zaplněnou hermelínem a pochutinami po okraj, zalijeme ji olejem.

Sklenici uložíme do lednice a těšíme se na příští týden, kdy ji budeme mít přichystanou pro otevření a ochutnání. Uvidíte, že tato receptura opravdu stojí za to. Nezapomeňte si k lahůdce otevřít dobře vychlazenou dvanáctku!