SOPTÍKOVI UTOPENCI
Špekáčky oloupat a podélně rozčtvrtit. Takto upravené špekáčky ukládáme do sklenic a prokládáme bohatě pokrájenou cibulí, rozčtvrcenými nakládanými okurkami, beraními rohy, směsí Moravanky, pokrájenými kapiemi, zelenými olivami s papričkou, nakládanými cibulkami, a další zeleninou dle vlastního uvážení a přidáváme podle chuti trochu pepře na každé skládané patro špekáčků a nakonec jeden bobkový list z nálevu a jednu feferonku.
Pak zalijeme ještě teplým nálevem asi 2 cm od vrchu sklenice, zavíčkujeme a sterilizujeme teplotou 85-90 C po dobu 45-60 min
Nálev: ¼ l octa, ½ l vody, 10 celých pepřů, 5 nových koření, 5 bobkových listů, a vše se cca 3-5 min povaří. /potřeba jsou dvě spíše tři dávky nálevu/.
Na 7-8 sklenic je potřeba 3 kg špekáčků, 1,5 kg cibule, 1,5 sklenice malých okurek, 0,5 sklenice beraních rohů, 1x 0,7 l sklenice kapií, 4 malé skleničky Moravanky či jiné sladkokyselé zeleninové směsi, 1 sklenička nakládaných cibulek, 2 sáčky zelených oliv s papričkou, pepř mletý, a další zelenina dle uvážení a dvě až tři dávky nálevu. Po zavaření ponechat 4-5 týdnů na chladném místě a při správném postupu by nálev měl zrosolovatět. Dobrou chuť. a byl by hřích si k tomuto "daru" nedat dobře vychlazenou Plzínku nebo Kozlíka případně mok bratra Bernarda.